Miranda Kajtazi, docent i informatik, leder det pågående Pufendorf-temat DigiJustice tillsammans med Lena Halldenius, professor i mänskliga rättigheter. Institutionen för informatik representeras också av Osama Mansour, docent och medlem i temat.
Följande text introducerar temat på Pufendorfs webbplats:
Det senaste århundradet har bevittnat tekniska framsteg från tunga maskiner till datorer, AI och sakernas Internet. Denna utveckling representerar innovationer och nya möjligheter för mänskligheten, men har också skapat nya hot mot mänskliga rättigheter. DigiJustice utforskar hur vi behöver tänka (om) kring mänskliga rättigheter och social rättvisa för att kunna hantera nya sårbarheter i den digitala tidsåldern.
Temat pågår från september 2024 till juni 2025. Efter att ha genomfört den första halvan ställde vi några frågor till Osama och Miranda om deras erfarenheter hittills (intervjuerna är översatta från engelska).
Vilken roll ser du att Institutionen för informatik spelar för att minska digitala ojämlikheter?
– Som ett ämnesområde är informatik eller informationssystem som bäst positionerat för att ta itu med frågor relaterade till digitalisering, såsom digital rättvisa. Vi har turen att ha den intellektuella öppenheten att ifrågasätta långvariga deterministiska åsikter om teknik, särskilt nu i åldern av generativ artificiell intelligens. Vårt kritiska förhållningssätt till digitalisering kan hjälpa oss att ge unika bidrag till området och öppna nya forskningsvägar som syftar till att välkomna mångfalden av digitala sammanhang.
Vilka specifika digitala ojämlikheter har ni hittills tagit itu med inom ramen för detta tema?
– Vi pratar om tillämpningen av teknik och särskilt AI i alla typer av sociala sammanhang. Jag tror inte att vi diskuterar några specifika ojämlikheter, men vi har en bred ansats där vi tittar på olika kontexter och tillämpningar av teknik. I grunden är vi en grupp med kritiska perspektiv som utmanar utvecklingsoptimism och digitala imperativ.
Vilken del av torsdagarna ser du mest fram emot när du anländer till Pufendorfinstitutet?
– Jag tycker att de diskussioner vi har som en tvärvetenskaplig grupp är fascinerande. Dessa diskussioner har varit en ögonöppnare för mig. Jag har kollegor från olika ämnesområden i gruppen och vi planerar så att var och en av oss leder en av torsdagarna på specifika teman. Det tvärvetenskapliga i gruppen blir så framträdande och relevant under dessa diskussioner eftersom jag kan relatera direkt till vad som sägs och också inse dess betydelse för mitt arbete. Det här är en riktigt spännande del av dagen.
Några fler tankar?
– En sista allmän kommentar: Jag tror inte att det är sunt att anta att teknikens användning syftar till att förändra människors liv. En kritisk förståelse av teknik och digitalisering i allmänhet kan hjälpa oss att bättre förstå tekniken genom att inse att tekniken ökar klyftor och skillnader i samhället, vilket leder till olika former av ojämlikhet.
Vad har gruppen åstadkommit under temats första månader?
– Höstterminen, som nu närmar sig sitt slut, ledde oss in på djupa diskussioner om att omvärdera digitala ojämlikheter och mänskliga rättigheter i AI:s tidsålder. Vi inser att detta inte bara är en av de mest utmanande uppgifterna för världen idag, utan att dessa frågors mångfacetterade natur gör det svårt att plocka isär dem och sätta ihop dem till en sammanhängande förståelse. Samtidigt som världen går framåt i en allt snabbare takt i den tekniska utvecklingen förblir frågorna om varför och hur denna utveckling sker öppna. På Pufendorfinstitutet rör sig våra samtal över dessa mångfacetterade dimensioner, från perspektivet mänskliga rättigheter och teknisk design till samhälleliga rörelser och konsekvenser.
Genom dessa diskussioner har det blivit allt tydligare att tekniken ofta fungerar som en drivkraft som visar takten och riktningen för utvecklingen, medan andra delar av samhället kämpar för att hänga med. Mot denna bakgrund är vi kritiska till den oroande insikten att tekniken, särskilt i form av AI, ofta tar på sig rollen som en samhällskontrollant – en roll som vi måste anpassa oss till och reagera på, ofta inte tvärtom. Våra undersökningar visar hur viktigt det är att ta itu med denna dynamik och förespråka en balanserad och inkluderande strategi i denna snabbt digitalt föränderliga tidsålder.
Hur har det tvärvetenskapliga arbetssättet bidragit till temat hittills? Vilken roll har informatik i detta arbete?
– Eftersom vår grupp är tvärvetenskaplig inser vi att det inte är ett alternativ att förbise kritiska nyanser som formar vår förståelse av digitala ojämlikheter i AI:s tidsålder. För oss har det blivit uppenbart att kärnfrågan inte bara är den genomgripande digitaliseringen som har infiltrerat alla aspekter av det moderna livet. Den ligger snarare i spänningen mellan dess ultraraffinerade värderingar, t.ex. genom AI – de ideal och möjligheter som den utlovar – och de antagonistiska anti-värderingar som AI samtidigt accelererar, vilket blir allt tydligare i dagens värld som är fylld av digitala ojämlikheter.
Vilken del av torsdagarna ser du mest fram emot när du anländer till Pufendorfinstitutet?
– Våra förmiddagar är fyllda av engagerande presentationer från våra gruppmedlemmar, fellows och externa forskare, där vi erbjuder ett brett spektrum av insikter och perspektiv. Det jag tycker är mest givande är eftermiddagarna, då vi dyker ner i tankeväckande diskussioner som bygger vidare på morgonens sessioner.
Våra torsdagar är också fyllda med härliga studiebesök, som att utforska Robotics Lab på LUX för att träffa Lunds berömda robot och Epis många personligheter. Vi har också besökt museiutställningar i Köpenhamn, som Poetics of Encryption: Art and Artificial Intelligence och Against All Odds – Historical Women and New Algorithms, som var och en erbjuder unika reflektioner om konst, historia och AI. Till upplevelserna bidrar även våra tre gästforskare med sina besök, följt av goda luncher och varma och mysiga middagar som gör projektet inte bara intellektuellt stimulerande utan också mycket trevligt.
Några fler tankar?
– Att vara en del av detta otroliga nätverk vid Pufendorfinstitutet för andra året i rad har varit min mest givande forskningsupplevelse hittills. Denna upplevelse har gjorts ännu mer speciell av de varma och välkomnande kollegorna, särskilt när jag ibland tar med mig en bebis på höften medan de tankeväckande diskussionerna på eftermiddagarna är som bäst! 😊
Avslutningsvis har julfesterna på Pufendorfinstitutet varit vackra, en perfekt festlig ton två år i rad!