Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Nationalekonomiska institutionen i media

Artiklar och debattinlägg från forskare vid Nationalekonomiska institutionen

Här samlas ett axplock av artiklar och debattinlägg från forskare knutna till nationalekonomiska institutionen.


Fredrik N G Andersson: Dyr semester för svenskar – kanske

Den svaga svenska kronan gör semestern dyr för svenskarna. Men är det verkligen så? Nationalekonomer hittar förklaringar från 2010.

Dagens PS 2024.07.04


Fredrik N G Andersson: Industrisatsningarna i norra Sverige är lovande – men utmaningarna är många

Industrisatsningarna i norra Sverige står inför betydande utmaningar vilka, givet Sveriges gynnsamma förutsättningar, dock kan klaras under förutsättning att klimatpolitiken ligger fast i EU, skriver företrädare för IVA.

Dagens Industri 2024.06.24


Åsa Hansson: För- och nackdelar med att köpa och hyra

De senaste årens inflationschock tvärbromsade den länge glödheta bostadsmarknaden i Sverige. Många bostadsrättsägare såg ränte­utgifterna mångdubblas medan hyresgäster fick tvåsiffriga hyreshöjningar. GP har tittat på hur bostadsrätten står sig jämfört med hyresalternativet i dag.
Göteborgs-Posten 2024.05.29


Martin Nordin: Undvik ”snabba lösningar” vid kompetensbrist 

Trots stor brist på arbetskraft verkar lönerna i många branscher inte stiga – fast det borde vara den naturliga effekten. Det skriver nationalekonomerna Cecilia Hammarlund och Martin Nordin på DN Debatt.

De menar bland annat att ”snabba lösningar” på kompetensbristen riskerar att förstärka ett system där de positiva aspekterna av kompetensbrist försvinner. ”Om man regelmässigt pressar ner löner inom bristyrken genom låga försörjningskrav och arbetskraftsinvandring, institutionaliserar man ett system där brist på kompetens möts med sänkta löner i stället för den naturliga mekanismen: konkurrens och ökade löner.”
OMNI 2024.05.21


Fredrik N G Andersson: Dyrare att åka till Danmark

Riksbankens besked att styrräntan sänks kan få tråkiga konsekvenser för den som ska resa till Danmark. Om styrräntan sänks i Sverige men inte i omvärlden så får vi en svagare krona.  Riksbanken meddelade under onsdagen att styrräntan sänks med 25 punkter till 3,75 procent. Orsaken är att inflationen närmar sig målet och att Sverige befinner sig i en lågkonjunktur.
Sveriges Radio 2024.05.09


Andreas Ek: Hiding the ball

A new study of migrants to Sweden found something that will surprise no one: immigrants from some countries end up making significantly more money, on average, than immigrants from others. Country of origin matters a lot, and it matters at least into the second generation.
City Journal 2024.05.06


Andreas Bergh: Regionala högskolor har fått fler att läsa vidare

Valet mellan att koncentrera eller sprida resurserna för forskning och högre utbildning är lika aktuellt i dag som det var på 1970-talet, skriver forskarna bakom en ny SNS-rapport. 
Dagens Samhälle 2024.04.24


Fredrik N G Andersson: Ska man köpa nyproducerat 2024?

Nyproducerade bostäder är oftast energieffektiva och har lösningar som ger dig lägre driftskostnader. Nyproduktionen ger flera fina fördelar och du kan vanligtvis välja färger på inredning. Det blir ofta en trygg affär som åtföljs av olika garantier, men trots detta frågar man sig om man ska köpa nyproducerat eller en äldre bostad. Valet är viktigt eftersom det påverkar familjens ekonomi under lång tid framöver.
Ekonomifokus 2024.04.16


Fredrik N G Andersson: Sänkta ambitioner i klimatpolitiken fördröjer svenskt näringslivs omställning

Sverige behöver tydligare åtgärder och mål för att klara den gröna omställningen. Ryckig och motsägelsefull klimatpolitik riskerar att bromsa processen, skriver tre forskare i en ny SNS-rapport.
Dagens Industri 2024.04.16


Andreas Ek: Arbetsam eller arbetsskygg – ursprungslandets kultur avgör

I det allmänna folkmedvetandet har det länge varit allmänt känt att invandrare från vissa länder är flitiga och arbetsamma medan de från andra länder är mer arbetsskygga. Nu kommer en studie som vetenskapligt belägger detta och påvisar att kulturella skillnader är den främsta orsaken. Studien har dock måste delvis censureras då fakta av det här slaget anses politiskt känsliga.
Samnytt 2024.04.04
Fokus 2024.04.02


Martin Nordin: Bättre betyg på sämre skolor kan vara rättvist

Betyg är inte endast ett mått på elevens prestationer, utan också ett mått på skolans kvalitet. Att enbart reglera betygsinflationen löser inte denna orättvisa, vilket sannolikt är ett större problem än orättvisa betyg, skriver Martin Nordin. 
Expressen 2024.04.04


 

illustrative bild tidningar