Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Karriär efter magisterexamen i informationssystem

Karriär och arbetsmarknad

Efter examen är du mycket efterfrågad på arbetsmarknaden eftersom organisationer förlitar sig på informationssystemexperter för att förstå, utforma och utveckla system som hjälper dem att förbli konkurrenskraftiga på dagens globala marknad.

Magisterprogrammet i informationssystem ger dig utmärkta karriärmöjligheter. Du kan satsa på en karriär som förenar teknik, människor och verksamhet och söka tjänster som till exempel: IT-konsult, produktägare, IS-designer, IT-projektledare, verksamhets- och systemanalytiker och business intelligence-analytiker. Programmet är också en god förberedelse för doktorandstudier i ämnet.

Tidigare studenter har fått anställning på företag som Goldman Sachs, Tetra Pak, Capgemini, IBM, Microsoft, Ericsson, PWC, IKEA, Axis Communications, Qlik, Accenture och EY. Några av de utexaminerade har också startat egna företag.

Alumner – Magisterprogrammet i informationssystem

Läs mer om vad våra tidigare studenter från Magisterprogrammet i informationssystem arbetar med idag. 

Erika har både en kandidatexamen och en magisterexamen från Institutionen för informatik vid Lunds universitet. Hon blev klar med sin magisterexamen våren 2021.

Foto på Erika Hultman som ler mot kameran.
Erika Hultman

Berätta om vad du arbetar med idag!
– Idag arbetar jag som Senior Analyst inom cybersäkerhet på Accenture i Malmö. Sedan jag började på företaget för två år sedan har jag arbetat i flera projekt där jag fått med mig många erfarenheter – både i min roll som konsult, men också inom området cybersäkerhet. Jag arbetar just nu med säkerhetsarkitektur, som handlar om att förstå helhetsbilden hos ett företag när det kommer till säkerhetsfrågor och olika säkerhetskomponenter.

Vad är den främsta anledningen till att du arbetar med det du gör?
– Under min sista termin på magisterprogrammet i informationssystem skrev jag, tillsammans med två andra studenter, min magisteruppsats med inriktning på informationssäkerhet ur ett ”work from home”-perspektiv. En återkommande diskussion och påminnelse vi hade under vårt skrivande var att hela tiden begränsa vårt uppsatsämne inom säkerhet då vi upptäckte hur mycket som faktiskt fanns inom området. Det var detta, tillsammans med all hjälp och inspiration vi och jag fick från vår handledare Miranda Kajtazi, som gjorde att jag ville börja min karriär efter studierna inom just cybersäkerhet. Under vår uppsatsprocess blev jag mer och mer nyfiken på den digitala säkerheten (och allt vad det innebär), men också inspirerad och motiverad till att fortsätta utveckla mina färdigheter inom området.

Hur förberedde Institutionen för informatik och Ekonomihögskolan dig för arbetslivet och en karriär inom ditt område?
– Både kandidat- och magisterprogrammet på Institutionen för informatik förberedde mig väl inför arbetslivet genom utbudet och upplägget av programmens alla kurser. När jag tog examen upplevde jag att jag erhållit en bred förståelse inom olika IT-ämnen, både de organisatoriska samt tekniska. Majoriteten av kurserna innehöll även en deluppgift som skulle utföras i grupp, vilket gjorde att jag fick en inblick i hur det är att tillhöra det som idag motsvarar ett projektteam.

Vilka råd skulle du ge dig själv om du började med dina studier nu?
– ”Trust the process” – oavsett om det handlar om starten på en ny termin, kurs eller uppgift. Jag upplevde vissa moment under studiernas gång som överväldigande om jag hade lite eller ingen kunskap inom ett område.

– En studieteknik jag utvecklade och använde mig utav under studierna för att hantera ovannämnda punkt, var att jag i början av en termin spendera några timmar på att få en överblick av vad som skulle komma. Jag listade terminens alla kurser, gruppuppgifter, individuella uppgifter, datum för tentor och inlämningsuppgifter och kontaktuppgifter till terminens kursansvariga. På så vis kunde jag ”checka av” när olika moment var klara, men också redan blivit delvis ”presenterad” för en kurs innan den startat.

Berätta om dina förväntningar på framtiden.
– Jag vill fortsätta jobba inom just cybersäkerhetsarkitektur och få en bättre förståelse för hur och varför olika säkerhetskomponenter är nödvändiga för t.ex. en organisations säkerhetsmognad. Detta, tillsammans med möjligheten att få jobba i ett projekt utanför Sverige under en period vore väldigt inspirerande och motiverande.

Vad gillar du att göra utanför jobbet?
– Jag tycker om att träffa familj & vänner, gå långa promenader med vår hund och att vara kreativ.

Har du någon dold talang/partytrick?
– Kopplat till vad jag gillar att göra på fritiden – min dolda talang är att jag kan teckna och måla! 

År 2022 erhöll Stefany en magisterexamen i informationssystem från Institutionen för informatik vid Lunds universitet. 

Stefany ler mot kameran. Hon har en stor blomkrans i håret. Öresundsbron är i bakgrunden.
Stefany Firera Colmenares

(Intervjun nedan har översatts från engelska)

Berätta om vad du arbetar med idag!
– Jag är en Technology graduate på Nordea i Köpenhamn. Under mitt graduate-program på 2 år har jag provat olika roller som IT-projektledare, affärsanalytiker, och nu provar jag rollen som frontend-utvecklare. Mitt fokus är sparande- och investeringsområdet i bankappen. Alla mina rotationer har varit kopplade till detta ämne, vilket jag tycker är väldigt intressant. När mitt program är slut kommer jag att få en av ovanstående roller, där jag troligen kommer att fokusera på IT-projekt och vara en brygga mellan företag och IT.

Vad är den främsta anledningen till att du arbetar med det du gör?
– Sedan jag började min magisterexamen i informationssystem visste jag att jag ville genomföra ett graduate-program. Jag ville ha möjlighet att prova på olika roller innan jag valde min karriärinriktning. Det är fantastiskt att kunna hoppa från en roll till en annan i olika team, så i slutändan lär jag mig mycket om hela utvecklingsprocessen, inte bara tekniska krav utan även affärskrav.

Hur förberedde Institutionen för informatik och Ekonomihögskolan dig för arbetslivet och en karriär inom ditt område? 
Jag skulle vilja säga att alla grupprojekt och praktiska uppgifter har varit mycket användbara i min arbetsmiljö. Att kunna arbeta med ett projekt från det tekniska perspektivet med ett mångfaldigt team är precis vad arbetsmiljön handlar om.

Att läsa olika typer av vetenskapliga artiklar har hjälpt mig att förstå mer om området och att backa upp mina beslut med data och källor har visat sig vara mycket användbart på jobbet.

Vilka råd skulle du ge dig själv om du började med dina studier nu? 
Förebered dig, lär dig, och öva. Förbered dig på att söka många olika roller och på olika företag, vänta inte tills du är klar med dina studier, utan gör en lista över ställen du skulle vilja arbeta på och börja söka direkt. Många av mina klasskamrater, inklusive jag själv, fick jobberbjudanden innan vi ens tagit examen. Jag sökte till och med några roller före jullovet!

Lär dig så mycket du kan på universitetet, gör praktiska uppgifter och ge det lilla extra, praktisera det du lär dig och använd det i din framtida karriär

Berätta om dina förväntningar på framtiden. 
– Mitt kortsiktiga mål är att hitta en roll som jag trivs med innan programmet är slut. Jag vill hjälpa till att bryta de barriärer som finns mellan verksamheten och tekniken. Jag tror att min utbildning har förberett mig för den här typen av roller, där jag är en länk mellan de två världarna, och det är vad jag vill fokusera på i framtiden.

Vad gillar du att göra utanför jobbet? 
– Jag älskar volontärarbete och att anordna evenemang, jag skapar ofta evenemang för internationella kvinnor som bor i Malmö. Det är kul att träffa nya människor och hjälpa dem genom att organisera evenemang som hjälper dem att hitta nya vänner. Mina favoritevenemang som jag har skapat är årliga klädbyten och tillverkning av blomsterkransar på midsommar! Det är underbart att göra aktiviteter tillsammans!

Har du någon dold talang/partytrick? 
– Jag kan göra fantastiska resplaner, jag skapar planer för att se så mycket som möjligt, hitta dolda platser och med den bästa rutten. Kanske var jag reserådgivare i mitt tidigare liv 😜

Jakob har både en kandidatexamen och en magisterexamen från Institutionen för informatik vid Lunds Universitet. Han blev klar med sin magisterexamen våren 2018. 

Jakob ler mot kameran.
Jakob Bratthall Tideman

Berätta om vad du arbetar med idag!
– Idag arbetar jag som Project- & Engagement Manager på Capgemini i Malmö. Rollen innefattar att jag dels ansvarar för de projekt som vi levererar gentemot våra kunder, men också har ett internt ansvar vad gäller hur vi ska analysera, utveckla och följa upp på våra befintliga och framtida uppdrag. 

Vad är den främsta anledningen till att du arbetar med det du gör?
– Den främsta anledningen till att jag arbetar med det jag gör idag är för att jag trivs med att ha en fot inom business och en fot inom digital utveckling och transformation. Att arbeta som projektledare kräver en övergripande förståelse för vad marknaden efterfrågar och industriella standarder, men också förståelse kring vilka tekniska aspekter som krävs, och hur man kan bryta ner arbetet i lagom stora delmoment.

Hur förberedde Institutionen för informatik och Ekonomihögskolan dig för arbetslivet och en karriär inom ditt område? 
– Jag läste både Kandidaten och Magistern på Institutionen för Informatik, och jag kan säga med all säkerhet att jag inte hade varit där jag är idag om det inte varit för utbildningens utformning och omfattning. Den röda tråd som man letar efter under sin tid som student blir väldigt tydlig efter några år i karriären. Man ser tydligt varför vissa moment ansågs så viktiga, och man börjar se relationer mellan områden man tidigare inte kunnat se. Utbildningen är således en alldeles utmärkt språngbräda ut i arbetslivet, både vad gäller att bygga grundläggande förståelse, men också vad gäller trendspaning och framtidens digitala innovationer.

Vilka råd skulle du ge dig själv om du började med dina studier nu? 
– Jag skulle säga "Lita på processen och ta till dig det som sägs”. Att få högsta betyg på tentorna kan visserligen verka viktigt, men lika viktigt skulle jag säga det är att ta till sig det som lärs ut, och omsätta det på ett sätt som gör att du kan navigera dig mot en framtida drömposition i karriären.

Berätta om dina förväntningar på framtiden. 
– Marknaden är otroligt spännande just nu, och utvecklingen går exponentiellt framåt. Mina förhoppningar är att vi hoppar på tåget vad gäller nya innovationer och spännande lösningar som kommer ut på marknaden, och implementerar det i våra företag på ett nyttigt och fördelaktigt sätt. Framtiden är ljus! 

Vad gillar du att göra utanför jobbet? 
– Utanför jobbet är jag med mina fantastiska hundar, med vänner och kollegor, eller på Crossfit pass. 

Har du någon dold talang/partytrick? 
– Jag är en duktig musiker, och spelar både saxofon, piano, elgitarr och fiol.

År 2009 erhöll Konstantinos en magisterexamen i informationssystem från Institutionen för informatik vid Lunds universitet. 

Konstantinos ler mot kameran.
Konstantinos Mertzianis

(Intervjun nedan har översatts från engelska)

Berätta om vad du arbetar med idag!
– Jag arbetar på Qlik, som är ett mjukvaruföretag som specialiserar sig på produkter för affärsanalys. Min resa med Qlik började redan 2011 när jag fick en roll som apputvecklare. Den resan har tagit mig genom olika roller och har lett mig till min nuvarande - Customer First och Product Success Leader (EMEA). Att vara Customer First Leader innebär olika ansvarsområden relaterade till produktexpertis. Ett av de viktigaste ansvarsområdena är att jag får leda tekniska expeditioner för att lösa mysterier kring produktrelaterade ärenden. Sådana fall kräver en ledande attityd i samarbetet och därmed kommunikationen med Qlik FoU (Forskning & Utveckling), Product Management, Product Support och framför allt kunderna. Om jag skulle välja ett par nyckelord/fraser som skulle sammanfatta vad jag gör idag, skulle de vara ledarskap, kommunikation, produktexpertis och framför allt en nyfiken inställning med en "doer approach".

Vad är den främsta anledningen till att du arbetar med det du gör?
– Mitt ständiga behov av att tillfredsställa min nyfikenhet i kombination med att lära mig nya saker, saker som ligger långt utanför min komfortzon, drev mig att acceptera den roll jag har idag och ge allt jag har. Utöver det är ett starkt skäl att jag får vara en drivande person i frågor som kopplar samman omvärlden (kunder, försäljning, partners etc.) med en FoU-avdelning på ett mjukvaruföretag samtidigt som jag själv tillhör FoU.

Hur förberedde Institutionen för informatik och Ekonomihögskolan dig för arbetslivet och en karriär inom ditt område? 
– Min magisterexamen i informationssystem och LUSEM var det som gav mig en praktisk kontakt med Business Intelligence via Qlik workshops. Det var en viktig lärdom, men det fanns mer att ta med sig. När jag utvecklades professionellt märkte jag gradvis många intressanta ämnen som jag studerade under mitt magisterprogram dyka upp och jag hade stunder då jag tänkte "Ah! Detta känner jag till!". Dessa ögonblick har hjälpt mig att lösa kritiska affärsproblem och framför allt gett mig en bra bakgrund så att jag kan kommunicera dessa lösningar på ett effektivt sätt.

Vilka råd skulle du ge dig själv om du började med dina studier nu?
– Jag skulle definitivt utmana mina lärare mer när det gäller de aktuella ämnen som för närvarande präglar informationssystemsbranschen. Ett annat råd jag skulle ge är att använda ditt examensarbete (främst intervjudelen) som en möjlighet att visa upp dig för potentiella arbetsgivare. Slutligen ett allmänt råd: samarbeta mer och kommunicera mer.

Berätta om dina förväntningar på framtiden.
– Oavsett vad framtiden i vår bransch kan erbjuda är det viktigt att ha en grundläggande kunskap om hur information produceras, uppfattas och därmed utnyttjas. Oavsett om jag förväntar mig en framtid fylld av AI, molnteknik eller vad det nu kan vara, är min slutsats att man aldrig får sluta lära sig - om man gör det kommer man att bli uttråkad. Var flexibel och utmana alltid dig själv att lära dig saker utanför din bekvämlighetssfär.

Vad gillar du att göra utanför jobbet?
– Tillbringa tid med min familj och min 6-åriga son. När jag har tid över tycker jag om att baka, spela basket, simma, rita, leta efter sällsynta lambicflaskor och dricka god öl med vänner.

Har du någon dold talang?
– Jag skulle säga att tecknande är en av dem.