Webbläsaren som du använder stöds inte av denna webbplats. Alla versioner av Internet Explorer stöds inte längre, av oss eller Microsoft (läs mer här: * https://www.microsoft.com/en-us/microsoft-365/windows/end-of-ie-support).

Var god och använd en modern webbläsare för att ta del av denna webbplats, som t.ex. nyaste versioner av Edge, Chrome, Firefox eller Safari osv.

Ekonomipriset till Alfred Nobels minne

Illustration of Daron Acemoglu, Simon Johnson and James Robinson, by Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach
Illustration of Daron Acemoglu, Simon Johnson and James Robinson, by Niklas Elmehed © Nobel Prize Outreach

Sveriges Riksbanks pris i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne har tilldelats professorerna Daron Acemoglu från MIT, Simon Johnson även han från MIT och James Robinson från University of Chicago. "För studier av hur institutioner formas och påverkar välståndet."

– Tre välkända och vällästa Ekonomipristagare med relevans för flera områden. Boken Why Nations Fail av Acemoglu och Robinson har legat på bästsäljarlistorna, och de skriver på ett tillgängligt sätt, ofta med anekdoter för att illustrera sina poänger, säger Martin Andersson, docent i ekonomisk historia.

Forskarna får priset för sitt arbete med att visa hur och varför samhällsinstitutioner spelar en viktig roll i ett lands utveckling, både ekonomiskt och demokratiskt. Bland annat undersöker de varför vissa tidigare koloniserade stater verkar fastna, medan andra gör framsteg. Händelser som inträffade för mycket länge sedan kan ha en stark inverkan även idag, men de tre forskarna visar också hur institutionerna själva kan förändras och bli mer demokratiska.

– Deras arbete bekräftar att historiska händelser och institutioner har en långvarig inverkan på dagens ekonomiska utveckling, och gör det tydligt att förståelsen av det förflutna är avgörande för att ta itu med dagens ojämlikheter, säger Jutta Bolt, docent i ekonomisk historia vid Ekonomihögskolan i Lund.

– Mitt första mejl som doktorand var till Daron Acemoglu. Jag bad om data för att kunna replikera hans och James Robinsons & Johnsons kända artikel från 2001, The Colonial Origins of Comparative Development: An Empirical Investigation. Inom en dag fick jag ett snabbt svar, inklusive datan, vilket var avgörande för min första artikelpublicering i Journal of Development Studies. Idag har jag förmånen att vara medförfattare till en artikel med Jim Robinson, Leigh Gardner från London School of Economics, och Jack Paine från Emory University, fortsätter Jutta Bolt.

De tre pristagarna är alla nationalekonomer, även om Robinson rör sig mellan både nationalekonomi och statsvetenskap. Deras forskning är viktig inom nationalekonomi, ekonomisk historia, statsvetenskap, utvecklingsekonomi och flera andra områden. Martin Andersson förklarar att det finns viss kritik mot deras arbete, som menar att de tenderar att komprimera historien genom att fokusera på ett specifikt ögonblick och sedan hoppa till nutid, och därmed missa viktiga processer och mekanismer som lett fram till dagens situation. Trots detta överväger deras bidrag vida den kritiken.

Kerstin Enflo, professor i ekonomisk historia, och Tommy Andersson, professor i ekonomi, är båda medlemmar i Nobelkommittén och uttryckte båda hur nöjda de var med valet av pristagare.

– Pristagarna är utmärkta forskare. De har gett oss verktygen att förstå institutioners roll och hur händelser från det förflutna kan leva vidare och påverka dem under långa tidsperioder. De ställer stora frågor om utvecklingen av välstånd såväl som bristen på utveckling, säger Kerstin Enflo.

Läs mer på nobelprize.org