Hallå Markus Lahtinen, som pratade om ’Staden som ett framväxande sensorlandskap’ under Framtidsdagarna!
Varför är det viktigt att forska på framtida städer och sensorer?
– Min expertis kretsar framför allt om kamerabevakning, men i samband med att jag blev tillfrågad om jag kunde bidra med något kring framtidens städer så tänkte jag att det skulle vara bättre att vidga ramen bortom om kameror och fokusera på sensorer i en bredare mening. Vår omvärld blir nämligen alltmer uppkopplad, inte bara av kameror. Den här utvecklingen drivs på av att tekniken blir billigare och alltmer avancerad. Såklart är det en utveckling som forskare bör intresseras sig för – från en rad olika infallsvinklar.
Vilka är de största utmaningarna när det gäller integritet och säkerhet i samband med den ökande användningen av sensorteknik i städer?
– Teknikutveckling är svår att hindra. Och det är oftast inte heller önskvärt att stoppa den, inte minst då den i huvudsak gör vår vardag alltmer bekväm och mer produktiv. Det här har pågått i decennier. Men såklart för det med sig risker av olika slag. Stora företag har ofta ett stort informationsövertag mot oss som konsumenter – vi vet att det finns en oro bland allmänheten för denna typ av datainsamling. Men det kan också finns mörkare krafter och cyberkriminella som utnyttjar denna alltmer digitala och sensorstyrda vardagen.
Framtidsdagarna äger rum i oktober varje år på Skissernas Museum, och visar upp universitetets bredd med föreläsningar, panelsamtal och events inom en rad vitt skilda ämnen på ett eller flera teman. Hela programmet är tvärvetenskapligt, och tas fram av ett programråd där alla universitetets fakulteter är representerade.