Alexander pluggade i USA

Alexander Lindén, som läser Ekonomi kandidatprogrammet, tog chansen att plugga en termin i USA. Han fick uppleva en intensiv termin där han förutom att plugga heltid fick en inblick i den amerikansk college-kulturen.

Ett urval av Alexanders egna bilder.

Hur gick det till att ansöka om utbytestermin? 

Ansökan till utbytesterminen är en tidskrävande process och den första ansökan görs vanligtvis 1,5 år innan du åker iväg, för mig var detta hösten 2012. Man kan ansöka till flera universitet med ett förstahandsval och Ekonomihögskolan prövar din ansökan. Det universitet som du blir antagen till och som är högst på din lista är det universitet du får åka till.

Ansökan består av CV, Statement of Purpose, studieplan med mera och bör förberedas i god tid för att öka chanserna att få det universitet man har högst på sin lista. 

Var pluggade du?

Jag var i USA på University of Virginia i Charlottesville.

Hur var det att plugga i ett annat land?

I USA så var det många mindre moment under en kurs som räknades in i det totala betyget för kursen. I Sverige har man färre, men större, moment som räknas in i ditt betyg. 

Jag studerade också flera kurser på samma gång, istället för en kurs i taget. Något som var annorlunda var också att vi hade en “finals week” sista veckan under terminen där dessa kurser tenterades.

Vad gjorde du på din fritid?

Fritiden fylldes av många olika aktiviteter. Utöver att plugga så tränade jag med det officiella fotbollslaget på skolan. Jag gick även på fest ibland. Dels kunde det vara aktiviteter arrangerade för utbytesstudenter men även på "fraternities" som är en social organisation, med manliga studenter, som oftast bor ihop i ett "frat house". Det finns även för tjejer, och då heter det "sorority".  

University of Virginia är en riktig sportskola (som de flesta universiteten i USA är) så såklart följde jag de de olika skollagen i  bland annat basket (rankade 2 i USA), lacrosse (rankade 5) och tennis (rankade 1). Det var dessutom mycket gästföreläsningar och event som skolan arrangerade som jag rekommenderar att man ska gå på. Sedan ska man såklart resa runt! Städer som Boston, New York, Washington DC och Miami låg inom räckhåll så självklart passade jag på att besöka alla dessa städer!

Hur bodde du? Och hur fick du det boendet?

Ansökan för bostad görs genom universitetets hemsida och de garanterar bostad för utbytesstudenter vilket underlättar väsentligt. Jag själv lottades in i en lägenhet med tre amerikanska studenter som studerade sitt tredje år, och det var dem och deras vänner jag spenderade stora delar av min fritid med. Så mitt tips är att försöka få till en bostadssituation med några “natives”.

Vad är ditt bästa minne från din utbytestermin?

Mitt bästa minne från min utbytestermin utspelar sig från "spring break" (en veckas skollov under vårterminen). Jag hade en fantastisk vecka i Miami med nya vänner. Under denna vecka kom jag även i kontakt med potentiell blivande arbetsgivare, så vi får se, eventuellt jobbar jag i Kanada när jag är klar med min utbildning på Ekonomihögskolan...

Jag tycker det här minnet är en fin metafor för vad studentlivet handlar om. En en bra akademisk utbildning, i kombination med att vara öppensinnig och spontan, kan faktiskt leda till ditt drömjobb.

Senast uppdaterad: 2016-11-09