Arbetsmarknad och karriärmöjligheter

Systemvetenskapliga kandidatprogrammet

Det finns mycket du kan jobba med när du är färdig med din utbildning beroende på dina intressen, kunskaper och erfarenheter. Vi utbildar och förbereder dig för flera yrkesroller.

Systemvetare är efterfrågade och har hela världen som arbetsfält. Som systemvetare arbetar du med bland annat analys, design och systemintegration – oftast som projektledare. Andra exempel på karriärmöjligheter är:

  • Du kan till exempel arbeta som designer av informationssystem, som har till uppgift att utveckla nya system eller anpassa befintliga system efter verksamheters och användares behov.
  • Du kan arbeta som IT-konsult i Sverige och utomlands, eller som IT-samordnare som planerar och håller i IT-verksamheten på ett företag.
  • När du skaffat dig en del arbetslivserfarenhet kan du även axla rollen som projektledare eller IT-chef.

Arbetsmarknaden för systemvetare

Dagens arbetsmarknad för systemvetare ser bra ut. Det gäller både systemvetare som nyss tagit examen och de som har längre erfarenhet av arbetslivet. Enligt arbetsgivarnas bedömning i Arbetskraftbarometern är det brist på såväl nyexaminerade och yrkeserfarna med programmerar- och systemvetarutbildning. Arbetslösheten bland systemvetare är relativt låg och nyexaminerade får ganska snabbt kvalificerat fast arbete.

Prognos från SACO (Sveriges akademiker)