Vi har gjort ett internship

våra studenter berättar

What I like the most with my internship at Lindéngruppen is the exposure to and learning of, not only corporate finance but the whole business. At many workplaces, an intern would not work closely with executives; however, Lindéngruppen’s small team offers the opportunity to work directly with the leadership team, which I believe, is a competitive advantage for an employer.

Kathery Razo, Lindéngruppen

I found Lindéngruppen through LUSEM Career Services the same day I decided going back to Mexico. I had spent a year in Lund studying Master’s in Finance, and wanted to experience work life in Sweden.

What I like the most with my internship at Lindéngruppen is the exposure to and learning of, not only corporate finance but the whole business. At many workplaces, an intern would not work closely with executives; however, Lindéngruppen’s small team offers the opportunity to work directly with the leadership team, which I believe, is a competitive advantage for an employer.

As my role involves interaction with directors, I have access to sensitive information. This requires my total prudence, responsibility and confidentiality with the data. For instance, I work with the CFO in reports and materials that go directly to the decision makers or even the board.

During my first week, I had introductory meetings with all my colleagues to understand their roles and I had the opportunity to present myself. All the chats were friendly and helped me to comprehend everyone’s position. The following days, I read several financial reports of the companies within the group to understand what the business is about.

My daily activities are diverse, every day I face new challenges. For me, it is very interesting how my studies in Lund are helping me to understand the real-life business. Suddenly the theoretical background makes sense. There have been many situations where I can remember my lecturers in Lund explaining concepts that I am now able to relate to concrete situations in the ongoing business. I am sure there are still many areas I need to learn, so I am willing to approach them.

At Lindéngruppen the communication is very flat. The CEO told me that if there is any project that I want to get involved I am free to ask for it, which I already did. Thus, I had the opportunity to attend some treasury meetings where my input was considered. This gave me the chance to meet people from companies that belong to the group but are in other countries.

Lindéngruppen feels as a big family where collaboration is important, so I already visited one of the companies and one of the main projects of the group that helped me to get more involved with the business mindset.

Furthermore, this internship includes sustainability aspects. So, I will be working with this during the following months, that will be exciting! Additionally, I had a talk with the CEO regarding the future of the group and I am looking forward to getting involved in more strategic areas.

Making the change from the studies to a work environment could be scary; however, in my case, I am glad it has been smooth because my colleges are very kind and willing to help me. Since the first moment, I felt integrated and welcomed. Besides the friendly environment, the office is gorgeous. It is like been working in an art gallery. I hope to be part of this amazing group for several years.

Visa mer 
Visa mindre 

I New York lär jag mig många nya saker som kommer främja min framtida karriär. Jag får uppleva den amerikanska affärskulturen, hur det dagliga arbete på ett kontor kan se ut, men också en insikt i hur en ideell organisation arbetar på daglig basis.

Anna Dahlqvist Thuresson, Hungerprojektet

Greetings from New York!

Mitt namn är Anna Dahlqvist Thuresson och jag studerar Ekonomie kandidatprogrammet på Ekonomihögskolan. Jag befinner mig just nu i New York för ett internship på Hungerprojektets huvudkontor. New York är överväldigande stort, högljutt och underbart. Det är första gången jag är i USA, och jag hade ingen aning om vad jag kunde förvänta mig. Trots omställningen så vet jag från mina tidigare internationella erfarenheter att jag verkligen avgudar storstäder med högt tempo!

Om praktiken

The Hunger Project, eller Hungerprojektet som det kallas i Sverige, är en ideell förening som strävar mot att bistå samhällen runt om i världen så att de kan stå på egna ben (bli self-reliant). Den enklaste översättningen av self-reliance är ”oberoende”, vilket menas med att Hungerprojektet går in och understödjer gräsrotsprojekt, så att samhällen kan bli ekonomiskt oberoende.

Som praktikant på Hungerprojektet assisterar jag min chef/handledare i vårt arbete mot den årliga Fall Event Weekend. Under en vecka i oktober arrangerar vi åtta olika event. Eftersom Hungerprojektet funnits i 41 år finns det en del återkommande evenemang. Ett av dessa evenemang är den årliga höstgalan, med över 400 deltagare från hela världen. Utöver galan, som är helgens höjdpunkt, anordnar vi bland annat ett seminarium; en Women Philanthropy Luncheon och för första gången någonsin – ett Young Professionals Network Mingle. I New York lär jag mig många nya saker som kommer främja min framtida karriär. Jag får uppleva den amerikanska affärskulturen, hur det dagliga arbete på ett kontor kan se ut, men också en insikt i hur en ideell organisation arbetar på daglig basis.

Läs mer om Hungerprojektet

Att bo i New York

Utöver praktiken så utforskar jag New York med hjälp av min bucket list. På min lista finns det såklart alla de typiska New York attraktionerna så som att besöka Times Square på kvällen, se Frihetsgudinnan och att se en show på Broadway. Jag har också några dolda pärlor på min lista som bara en sann New Yorkare skulle veta om och rekommendera. Min absoluta favoritplats än så länge är Governors Island, som är en liten ö utanför Manhattan. Det har tidigare varit en militärbas för den amerikanska armen, men är idag en nationalpark med massa gamla övergivna hus och konstutställningar. Fram tills nu har Governors Island bjudit på den bästa utsikten av Manhattans skyline – titta bara!

Visa mer 
Visa mindre 

Jag tror att det är nyttigt att komma ut och testa på hur det faktiskt är att arbeta med det man studerar till och det är även viktigt att knyta kontakter med människor som sysslar med samma saker som en själv. Min tid här på SEB i Lund har fått mig att inse att jag har gått helt rätt väg i mina studier – det är verkligen inom finansbranschen jag vill arbeta.

Anna Landhager, SEB

Många tankar snurrar runt i huvudet när det börjar närma sig examen – vad är det jag verkligen vill jobba med? För att försöka klura ut det började jag kolla runt på olika tänkbara praktikplatser och i samband med detta såg jag att Karriärscenter annonserade ut internships – däribland ett från SEB i Lund. Jag bestämde mig för att söka det och jag fick det!

Den 5 september var min första dag på kontoret och tillsammans med min chef kom vi överens om ett upplägg för de kommande veckorna. De första fem veckorna var jag i kundtjänsten där det kommer alla möjliga sorters ärenden, eftersom det är en bra grund att stå på samt att man får en bra överblick över hur de olika systemen fungerar. I kundtjänst gör man allt ifrån att öppna konton, sälja/köpa fonder och aktier, öppna depåer, göra utlandsbetalningar till att göra vanliga överföringar mellan konton.

Efter dessa fem veckor är det nu dags för mig att gå vidare till andra avdelningar. Denna vecka ska jag vara hos privatrådgivarna där jag ska få vara med på förarbeten inför möten, sitta med på själva mötena samt vara med på efterarbetena. Dessa möten kan exempelvis vara bolånerådgivning, sparrådgivning, pensionsrådgivning och tillträden. I och med att jag nu har en god överblick över hur systemen fungerar, hur man bemöter kunder samt hur man gör enkla ärenden har jag en förhoppning om att jag kommer få ut mer av denna veckan hos privatrådgivarna än om jag inte hade haft denna förkunskap! Veckan efter det ska jag vara hos kapitalförvaltarna, även kallade förmögenhetsrådgivarna, och det är medarbetare som har hand om kunder innehavande ett större kapital i banken. 

Resterande veckor ska jag bland annat vara hos företagsrådgivarna och det är jag enormt nyfiken på! Att jobba med företag är ju lite annorlunda, i alla fall vad jag fått uppfattning om, och jag ser fram emot att se hur man arbetar med detta och hur det skiljer sig från privatrådgivning.

Under tiden internshipet löper på ska man skriva en reflektionsrapport som ska lämnas in i samband med att man slutar och där ska man skriva om ett valfritt ämne. I min reflektionsrapport ska jag skriva om bankens arbete för hållbar utveckling – detta eftersom det är ett oerhört viktigt ämne men också för att det är intressant att skriva om.

Jag skulle rekommendera alla studenter som studerar ekonomi att prova på praktik, då det både är otroligt lärorikt men också väldigt kul! Jag tror att det är nyttigt att komma ut och testa på hur det faktiskt är att arbeta med det man studerar till, och det är även viktigt att knyta kontakter med människor som sysslar med samma saker som en själv. Jag har fått en helt annan bild av banken, och det är enbart positivt. Jag beundrar människorna jag har träffat här då de är otroligt kompetenta, service-minded och ärliga mot såväl kunder som kollegor. Min tid här på SEB i Lund har fått mig att inse att jag har gått helt rätt väg i mina studier – det är verkligen inom finansbranschen jag vill arbeta i!

Visa mer 
Visa mindre 

Företagsrådgivningen var väldigt lärorik kände jag, hur de jobbar med analyser av företag, kassaflödesmodeller och sånt där. Man lär sig väldigt mycket om hur man effektivt ska driva företag.

Viktor Lloyd, SEB

Hur ser en typisk dag ut på ditt internship?

Det är väldigt olika, för jag har varit på alla olika avdelningar på kontoret. En typisk dag i kundtjänst var att ta emot kunder och göra lite administrativt arbete. När jag var på privatrådgivningen och var det mycket fokus på metodiken, hur man skulle jobba med effektiva kundmöten och vilka regler man skulle följa. Sen var jag på företagsrådgivningen och då var det väldigt mycket kreditpolicy och analys av de företag som man gav krediter till, samt ha kontakt med dem och ibland besöka dem. Sen nu sist så har jag varit på kapitalrådgivningen och det är lite som privatrådgivningen fast mer avancerat, lite större belopp och lite större kunder.

Är det något konkret som du känner att du kommer att ta med dig när du söker nästa jobb?

Företagsrådgivningen var väldigt lärorik kände jag, hur de jobbar med analyser av företag, kassaflödesmodeller och sånt där. Man lär sig väldigt mycket om hur man effektivt ska driva företag.

Hur relevant var praktiken för det du vill och tror att du kommer att jobba med framöver, på lite längre sikt?

Jag tror faktiskt att det kommer att vara väldigt relevant. Jag har fått lära mig mycket om kundbemötande från ett bankperspektiv. Och det här med företagsrådgivningen tror jag som sagt verkligen att jag kommer att ha användning av. Det är det jag är mest intresserad av, att jobba med företag och investeringar i företag.

Tror du att praktiken kommer att hjälpa dig rent konkret i ditt framtida jobbsökande?

Det kan jag faktiskt svara att det verkligen redan har gjort. Jag fick precis svar från Ikano Bank att jag har fått jobb på deras team mot finansiell brottslighet, och jag tror definitivt att det hjälpte mig att jag hade jobbat på bank innan.

Visa mer 
Visa mindre 

Vad är ett internship?

Ekonomihögskolans internships är redan granskade och godkända av Ekonomihögskolan. Det här är särskilda praktikplatser via våra partnerföretag där vi på förhand vet att du kommer att få kvalificerade arbetsuppgifter.

De finns utlysta via MyCareer och du söker i konkurrens med andra studenter. Företaget väljer därefter ut vilken student som får platsen. För att få högskolepoäng för ditt internship och räkna in i din examen, måste du även formellt söka och antas till någon av Ekonomihögskolans praktikkurser.

De flesta internships är vikta åt studenter som läser Ekonomie kandidatprogrammet, men det finns undantag.

Senast uppdaterad: 2019-01-23