Universitet möter näringsliv i Ekonomihögskolans nya studiemiljö

Publicerad: 2019-12-13

Med nya ”LUSEM Learning Hub” har Ekonomihögskolan löst den efterfrågan på studieplatser som funnits under flera år. Nu hyr fakulteten 2 000 kvadratmeter modern studieyta i närbelägna huset Alfa 5 på forskningsparken Ideon.

LUSEM Learning Hub öppnade för studenter vid Ekonomihögskolan i våras. Studenterna hittade genast dit. ”Vi har öppet 24/7. På vardagarna kommer de tidigaste redan klockan sex”, säger intendenten Jörgen Norén. Foto: Johan Bävman

Ekonomihögskolans intendent Jörgen Norén ringer och säger att han kommer snart, han ska ”bara fixa en grej”. Det visar sig att det står en rysk lastbilschaufför ute på parkeringen med lasten full av bokhyllor som han vill lämna till Ekonomihögskolans blivande bibliotekslokaler. Det är bara det att han är två dagar för tidig.

– Det är sånt som händer. Det är en del av jobbet, säger Jörgen Norén.

Han lyckas avstyra leveransen, chauffören åker igen och vi kan prata om nya LUSEM Learning Hub.

– Nu håller vi på med lite fine-tuning, säger Jörgen Norén och visar runt i de ljusa lokalerna i Alfa 5 på Ideon.

Han pekar ut en strömkabel med snubbelrisk där den dragits mellan en dator och ett uttag på andra sidan gången.

– Vi fortsätter med elektrifieringen. Det fanns uttag redan från början, men nu lägger vi till ännu fler, från taket. Det här är studieplatser där de sitter hela dagen. Då behöver de kunna ladda.

Jörgen Norén är intendent vid Ekonomihögskolan och den som har dragit i många av trådarna när det gäller LUSEM Learning Hub. I Ikano Banks gamla lokaler ryms sedan i våras några hundra studieplatser till Ekonomihögskolans studenter. Till våren 2020 öppnar biblioteket på våning två. På våning tre blir det kontor för bibliotekspersonalen och de av Ekonomihögskolans anställda som i dag sitter på de övre våningarna av Alfa 2. Kåren Lundaekonomerna kommer också få en lokal på bottenvåningen.

– Det ska bli spännande att se vad som händer när fler flyttar in här. Kommer vi att få se nya samarbeten? Det händer någonting när man, både som student och anställd, tar promenaden hit från Ekonomicentrum. Man ser nya saker, möter nya människor och sammanhang, säger Jörgen Norén.

Han har sett hur studenterna under året har tagit lokalerna i besittning och gjort dem till sina. Han berättar om hur de fyller de vita tavlorna på väggarna med text från golv till tak; hur de första är på plats redan vid sex-tiden på morgonen och hur studenterna och den ljudergonomiska miljön med mycket textilier skapar en lugn pluggstämning där de för gruppdiskussioner vid vissa bord och i vissa rum, medan andra rum har blivit mer av tysta studieplatser.

– Vi ser väldigt positivt på dessa studieplatser. De är inte bara trygga och tillgängliga; placeringen ger en närhet till företag vilket bygger broar mellan studenter och näringslivet. Dessutom är miljön kreativ och ger möjlighet till olika studiesätt. Dock behövs det ännu fler studieplatser sett till antalet studenter som finns på Ekonomihögskolan, men detta är en positiv utveckling, säger Matilda Eklund, kårordförande för Lundaekonomerna.

För att komma in till studieplatserna behöver studenterna använda sitt LU-kort. Men så länge som de är utrustade med kortet, kan de komma in i lokalerna dygnet runt.

– Det är nästan alltid någon här. Just nu är det bara tillgängligt för Ekonomihögskolans studenter, men kanske kan det ändras i framtiden. Jag tillhör dem som tycker att det hade varit intressant om det fanns studiezoner på universitetet som var öppna för alla studenter, alla tider på dygnet. Med sin närvaro ökar de säkerheten för oss alla, säger Jörgen Norén.

Under senhösten har studenterna fått sällskap av Ekonomihögskolans studievägledare som har börjat med drop-in några dagar i veckan, med bas i LUSEM Learning Hub.

Under nästa år flyttar biblioteket in och fyller våning två med bokhyllor och studieplatser, men också utrymmen för handledning, likväl som mer publika utrymmen, som en typ av ”speakers corner”. Bibliotekspersonalen har länge skissat på planer för att uppdatera lärmiljön.

– Vi hade en ganska lång lista utifrån observationer, enkäter och studiebesök vi gjort. Det gjorde att vi redan funderat på en vision om hur vi ville ha det och den tog vi med oss när det väl blev klart att vi skulle flytta hit, säger bibliotekarien Katrin Nylén.

– Studenterna har blivit fler och de använder de gemensamma lokalerna som en arbetsplats. Våra befintliga lokaler har gjorts om efterhand under åren och vi har fått fler studieplatser, men arbetsmiljön har blivit därefter, säger Hanna Wilhelmsson, bibliotekschef på Ekonomihögskolan.

Ekonomihögskolans huvudanläggning heter Holger Crafoords Ekonomicentrum, efter industriledaren Holger Crafoord (1908–1982). Första byggnaden invigdes 1988. Under de kommande tio åren fick det första huset, EC1, syskonen EC2 och EC3. Men det räckte inte länge för den växande fakulteten. I början av 2000-talet flyttade Ekonomihögskolan en del verksamhet och kontor till närbelägna Alfa 1 och 2, som hör till Ideon-området.

– Vi har länge haft ett ganska akut behov av fler studieplatser. Nu med nya LUSEM Learning Hub utnyttjar vi de lokaler som finns runt oss. Det känns om inte annat mycket mer hållbart. Nu kan vi inrymma verksamheten i byggnader som redan finns och sedan se över renoveringsbehovet i resten av det befintliga beståndet, säger Jörgen Norén.

Lastbilschauffören kommer tillbaka två dagar senare. Hyllorna bärs in i det som ska bli bibliotek och staplas längs med väggarna. Hanna Wilhelmsson och Katrin Nylén visar ritningar över hur det ska bli.

– Det har varit en rolig process att jobba med inredningen. Det ser vi fram emot, att se hur det blir i verkligheten, säger Hanna Wilhelmsson.

Läs mer om bibliotekets flytt här

Text och foto där inte annat anges: Louise Larsson