Sportswashing - Far from fair play

Publicerad: 2023-01-30

Funkar det? Låter vi oss luras av det? Är vi som åskådare och supportrar medskyldiga bara genom att slå på TVn? Forskarna Stephan Schaefer från Ekonomihögskolan och Christian Koch från Högskolan Kristianstad, diskuterar om detta tillsammans med Niclas Carlnén VD för Malmö FF

Sportswashing

Sportswashing som företeelse har diskuterats omfattande inför VM i Qatar. Ämnet har även tidigare dykt upp i samband med större idrottsevenemang och kopplat till specifika klubbar som sponsrats eller köpts av aktörer i syfte att förbättra sin image. Sportswashing innebär samtidigt att uppmärksamhet avleds från olagliga, omoraliska eller impopulära verksamheter som kopplats till dem.

Panelen började med att diskutera själva begreppet, vad det innebär, hur det kommer till uttryck och jämförde även med whitewashing och greenwashing. 

Nästa del i diskussionerna gick in på effekterna av sportswashing för att slutligen gå in på hur man på olika nivåer ska kunna stå emot det.

se hela sändningen nedan (Observera att inslaget är  på engelska.).

Presentation av deltagarna

Niclas Carlnén är VD för Malmö FF sedan 20014. Han var tidigare klubbdirektör för FC Rosengård och har dessförinnan bland annat varit officer i försvarsmakten.

Läs mer om Niclas här.

Christian Koch är universitetslektor i företagsekonomi med inritkning mot marlknadsföring på Högskolan Kristianstad. Han är specialiserad inom varumärken och varumärkesledning.

Läs mer och Christian här.

Stephan Schaefer är universitetslektor i företagsekonomi med inriktning mot organisation på Ekonomihögskolan vis Lunds universitet. 

Läs mer om Stephan här.