Spännande uppdrag lockade alumn till Ekonomihögskolan

Publicerad: 2018-06-04

Henrik Mitelman studerade ekonomi vid Ekonomihögskolan på 90-talet. Trots många trevliga minnen från studietiden har han sedan dess sällan besökt sitt gamla lärosäte. Med arbetsplats i Stockholm och många uppdrag i Asien har det helt enkelt inte blivit så. Men anknytningen till Skåne och Lund saknas alls inte. Henrik kommer från Lund och arbetet som analytiker kompletteras med styrelseuppdrag, bland annat är Henrik ledamot i Grand hotels styrelse. Och han bor mestadels i Abbekås utanför Ystad.

Den 9 maj besökte Henrik Mitelman Ekonomihögskolan. Foto: Anna Löthman

Den 9 maj hade Henrik dock en utmärkt anledning till att återse sin "Alma mater" då han engagerades som moderator för ett samtal med Sveriges finansminister Magdalena Andersson i samband med att fakultetens partnerskap bjöd in till årets partnerlunch.
— Det känns väldigt roligt att vara tillbaka! Dessutom är jag så glad att åter få träffa mina lärare Christina och Lars Jonung. Det var en bonus.

Apropå Ekonomihögskolans partnerskap säger Henrik:
— Jag ser bara fördelar med Ekonomihögskolans täta samarbete med regionens stora företag, det är gynnsamt för båda parter. När jag var student var det inte alls lika vanligt med gästföreläsningar av näringslivsrepresentanter som jag förstår att det är nu. Detta är en fantastisk möjlighet för studenterna. När jag pluggade var gapet mellan näringsliv och akademi stort, jättekul att se att det blivit så mycket bättre, menar Henrik.

Stor nytta av studierna

Henrik studerade vid Ekonomihögskolan 91-96 och då framför allt nationalekonomi som utmynnade i en Pol. mag.-examen. Henrik minns studietiden som en fantastisk tid:
— Det var väldigt roligt. Jag var djupt engagerad i studentpolitiken, var med i Liberala studenter och satt i styrelsen för Lunds studentkår. Det blev mycket debatterande, ofta om småsaker, men detta födde ett livslångt intresse för samhällsekonomin. En sak ångrar jag dock, jag borde läst mer redovisning. Det märker jag ständigt av. Nu har jag under 20 års tid fejkat att jag kan något om redovisning och känner att det är dags att ta tag i detta. Gör inte om detta misstag!

Hur kom det sig att Henrik blev finansanalytiker? Engagemanget och intresset kommer från Ekonomihögskolan, menar Henrik. Det politiska engagemanget gjorde att han kom in på att skriva debattartiklar. Senare fick Henrik i uppdrag att skriva ledarkrönikor i Kvällsposten, parallellt med att han var analytiker på en bank i Köpenhamn. Därefter bar det av till SEB, först som ränteanalytiker och därefter som analyschef.
— Jag fick nog med mig en förmåga att tänka kritiskt härifrån Ekonomihögskolan. Men det största bidraget är ett enormt intresse för det som händer i världen. Nu är det Asien som är en viktig arbetsplats för mig. Go East, är förresten ett annat råd.

Tips till framtida finansanalytiker

Vad vill Henrik ge för tips till studenter som är intresserade av att jobba med finansanalys?
— Läs ekonomi på ett bra universitet, helst både nationalekonomi och företagsekonomi, och tjata in dig på en bank, fond eller vad du nu vill. Var beredd att slavjobba lite de första åren. Du kommer ingen vart utan examen. Och så kommer jag ständigt tillbaka till engagemang och passion. Finn din passion! Alla som har idéer och engagemang går det bra för. Värre är det med de riktigt trötta. Fy så tråkigt de har det.

Innan Henrik går ut genom Ekonomicentrums huvudingång ler han och säger:
— Så himla kul att vara här. Jag längtar redan tillbaka!

INTERVJU MED SVERIGES FINANSMINISTER

Då Magdalena Andersson besökte Ekonomihögskolan den 9 maj var Henrik Mitelman moderator för samtalet som fördes och frågorna som följde.

Läs mer i den intervju som då gjordes:
Finansministern: Studier i ekonomi är en bra investering!

mer om Henrik Mitelman

• Oberoende egenföretagande konjunktur- och finansanalytiker.
• Ekonomijournalist och prisbelönt krönikör i Dagens industri. För andra året i rad utsågs Henrik den 30 maj till Sveriges bästa ekonomijournalist.
• Jobbade 11 år på SEB som analyschef och chefsstrateg.
• Har en politices magisterexamen i nationalekonomi från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.