Shanghai nästa för ung Lundaentreprenör

Publicerad: 2018-03-06

Carl Johansson, tidigare student på Ekonomihögskolan, har erhållit 2018 års Anders Wall-stipendium för ett års praktik på Svenska Handelskammaren i Shanghai. Stipendiet, som uppgår till 200.000 kronor, delas ut vid en ceremoni i Stockholm den 9 mars.

Hej Carl!

När åker du till Shanghai? Hur känns det?

Jag åker till Shanghai i början av april, och känslan är fantastisk! Jag är väldigt hedrad att få ett stipendium från en så välrenommerad stiftelse, och ser fram emot att lära mig hur Svenska Handelskammaren arbetar för att främja internationell handel med svenska och kinesiska företag.

Du valde att inrikta dig inom ämnesområdet handelsrätt under din studietid i Lund. Berätta mer om ditt ämnesval.

När jag skulle börja studera i Lund stod valet mellan ekonomi eller juridik. När jag upptäckte handelsrätt på Ekonomihögskolan framstod det som den perfekta blandningen av mina intressen. Att kunna använda juridikens verktyg, med ett ekonomiskt perspektiv är otroligt användbart för mig, och något som jag vet att jag kommer få användning för i hela mitt yrkesliv. Att kombinera entreprenörskap med affärsjuridiskt kunnande är definitivt något som hjälpt mig i min karriär.

Något som var väldigt givande under min studietid var min praktik i London, på ett amerikanskt start-up bolag som precis öppnat upp sitt första Europakontor. Jag hjälpte till att bygga upp den europeiska verksamheten. Vi växte från två till tio anställda, och praktiken som var tänkt att pågå i sex månader, förlängdes till en anställning och jag var i London ett helt år.

Vad gjorde du efter dina studier?

Efter studierna i Lund började jag arbeta på mitt familjeföretag, som är verksamt inom brandsäkerhet. Efter att ha arbetat där i ungefär ett och ett halvt år startade min pappa Stefan och jag ett investmentbolag tillsammans. Vår ambition är att tillföra kapital och kompetens till verksamheter vi tror på, och bredda vårt ägande till fler branscher och företag.

Vad tror du att året på Svenska Handelskammaren i Shanghai kan ge dig?

Anders Wall-stipendiet betyder väldigt mycket för mig på både ett personligt och professionellt plan. Jag tror att året på den Svenska Handelskammaren kommer att ge mig erfarenheter, kontakter och möjligheter – en väsentlig del av stipendiet från Anders Walls Stiftelse är också medlemskapet i det så kallade ”Wallumni”-nätverket, där tidigare stipendiater umgås och utbyter erfarenheter.