Reflexivt ledarskap tar priset – utsedd till årets HR-bok 2017

Publicerad: 2018-05-17

Sveriges HR-Förening har utsett boken Reflexivt ledarskap till årets HR-bok. Grattis till författarna Mats Alvesson, Martin Blom och Stefan Sveningsson, samtliga verksamma på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Mats Alvesson, Martin Blom och Stefan Sveningsson har skrivit boken ”Reflexivt ledarskap” som nu prisas.

Reflexivt ledarskap är en bok som vill ta utvecklingen av ledarskapet till en ny nivå, skriver HR-föreningen i ett pressmeddelande. ”Författarna tar på ett aktuellt och angeläget sätt fram nya vinklingar på hur ledarskapet ska beskrivas.”

– Det är lätt att ledarskapet ses som lösningen på alla problem, men de flesta chefer är inga övermänniskor. Det är viktigt att balansera ledarskapet mellan alla behov och dagliga utmaningar. Reflekterande chefer och medarbetare som tänker konstruktivt och inte hoppar på önsketänkande och modevågor lyfter organisationer, säger professor Mats Alvesson, en av författarna till Reflexivt ledarskap.

Författarna lyfter fem centrala teman för ledarskap och medarbetarskap:

  • arbete med visioner
  • värderingar
  • emotionella problem
  • skapa trivsel och
  • stimulera kompetens och förståelse.

På så sätt menar Sveriges HR-förening att författarna ger en flerdimensionell bild som stimulerar reflektion. Ledarskap är ingen enpersonsuppgift för chefen, utan måste också inkludera medarbetarna.

– I en tid präglad av höga krav och förväntningar på ledarskap är det på sin plats att stanna upp och fundera igenom de egna övertygelserna: vad menar jag med ledarskap och vad finns det för alternativ till ledarskap? Att vår bok nu prisas som Årets HR-bok 2017 är ett uppmuntrande kvitto på att vi berör något som är viktigt för många, säger docent Martin Blom, en av författarna till Reflexivt ledarskap.

Läs mer om boken på förlaget Studentlitteraturs webbplats

Fakta: Priset för ”Årets HR-bok”

Sveriges HR-förening delar årligen ut pris för Årets HR-bok. I år hade juryn fått in 44 böcker som nominerats till Årets HR-bok och som publicerats under 2017.

Priset delades ut på evenemanget ”HR NU 2018” den 16 maj. Där möts personer som jobbar med personalfrågor inom offentlig sektor. Årets tema var ”Medarbetarengagemang & Ledarskap”.

Läs mer om Sveriges HR-förening på hrforeningen.se