Nyfiken alumn har skrivit årets bästa marknadsföringsbok

Publicerad: 2019-12-16

Från kassör i Spegatspexet till prisvinnande seniorkonsult. Alumnen Felix Mörée har med sitt intresse för ekonomi och matematik tagit sig från statistikplugg på Ekonomihögskolan till strategiexpert i företagsvärlden. Tillsammans med två kollegor är nu Felix aktuell med boken ”Ta betalt! Hur pris påverkar allt” – utsedd till Årets Marknadsföringsbok 2019.

Från vänster: Felix Mörée, Francesca O’Brien Apelgren (vd för Sveriges Marknadsförbund) och Andreas Jonason. Foto: Sveriges Marknadsförbund

Två examina, tre internationella utbyten och desto fler engagemang utanför universitetet. Felix Mörée nyttjade tiden som student i Lund till fullo. Med karneval- och spexengagemang samt dubbelexamen ägnade han sig åt sina många intressen parallellt. Nyfikenheten för ekonomi och matematik drev honom till att kombinera finansstudier vid Ekonomihögskolan med matematikstudier vid LTH.

Med mycket fokus på plugg blev aktiviteterna vid sidan av studierna ett viktigt komplement i vardagen – och för Felix Mörées personliga utveckling. Studiekombinationen har visat sig vara vinnande, inte minst för hans karriär.

– Utvecklingen går mot att man behöver ha en god dataförståelse och analytisk förmåga för att kunna identifiera och utveckla affärsmöjligheter, säger Felix Mörée i dag.

Hans tvärvetenskapliga intressen och analytiska förmåga kommer väl till hands i Felix Mörées nuvarande roll som Senior Consultant på Simon-Kucher & Partners. Med fokus på kommersiell strategi definierar och genomför han analyser åt företag. Analyser som sedan används som beslutsunderlag till företagsledningar och styrelser som vill öka sin tillväxt och lönsamhet.

Felix menar att ett viktigt område inom kommersiell strategi är prissättning. Tillsammans med sina kollegor Hermann Simon och Andreas Jonason upptäckte han dock en kunskapslucka.

– Vi hade noterat att det saknades en konkret bok som tog upp alla aspekter av prissättning, samtidigt som intresset för prissättning hade ökat – därför bestämde vi oss för att ge ut en bok för att möta efterfrågan, säger han.

Att boken fyller en lucka håller även juryn till priset Årets Marknadsföringsbok med om. Priset delas ut av Sveriges Marknadsförbund och tilldelades i år Felix och hans två kollegor. Juryn motiverade förstapriset med att författarna på ett lättläst och överskådligt sätt tar upp relevanta exempel på prisets effekt och betydelse för en verksamhets affär.

Precis som juryn understryker att författarna lyckas med, så hoppas Felix att läsaren oavsett bakgrund får med sig konkreta och värdefulla insikter.

Vill du ha konkreta och värdefulla insikter redan nu?

Varsågod, fem snabba tips från Felix Mörée:

Så lyckas du (och ditt företag) med prissättning

1. Pris = värde

På latin är ordet för pris detsamma som för värde – kom ihåg det och upprepa det dagligen. Att tänka på att pris ska motsvara värdet är en bra och grundläggande vägledning för prissättningen. Låter självklart, men på tok för många företag misslyckas med detta.

2. Differentiera mera

Dina kunder är inte lika och därför ska inte dina erbjudanden vara det. Se till att anpassa erbjudanden och priserna efter kundernas behov.

3. Gör prissättning till en del av företagets DNA

Prissättningen ska vara en mer central del av produktutvecklingen – tänker du på priset tidigt så är det mycket större sannolikhet att du kan utveckla en vara eller tjänst som kunder faktiskt vill betala för.

4. Välj en prismodell som kommunicerar värde

Se till att prismodellen och metriken reflekterar värdet man får ut av varan. Ett kranföretag ändrade, på vår rekommendation, prismetrik från pris per kran till pris per kranlyft. Det var nämligen kranlyften som skapade värde för kranföretagets kunder.

I och med att man kan mäta mer i dag så kan du vara mycket innovativ här – tänk bortom metriker som bygger på pris per timme eller pris per licens till förmån för pris per användande och faktiskt värdeskapande.

5. Förstå och använd beteendeekonomi

Det finns många psykologiska faktorer som är viktiga för en lyckad prissättning och försäljning. Se till att använda de viktigaste faktorerna som till exempel ”nudging” – det har ofta en stor effekt.

Fakta: Felix Mörée

Utbildning: Kandidatexamen i nationalekonomi med inriktning finans på Ekonomihögskolan. Civilingenjörsexamen i teknisk fysik med inriktning finansiell modellering på LTH.

Internationella utbyten under studietiden: Tillbringade en termin på ESSEC i Paris, en termin på Pontificia Universidad Catolica de Chile i Santiago de Chile, samt en sommarkurs på Fudan University i Shanghai.

Bor: Stockholm.

Jobb: Senior Consultant på Simon-Kucher & Partners. Första jobbet efter examen var som managementkonsult på EY. Hörde ett år senare talas om Simon-Kucher & Partners genom en annan alumn som jobbade där och sökte sig dit.

På fritiden: Lär sig franska och spanska, reser och tränar för en svensk klassiker.