Ny bok av Tommy Andersson: Demokratiparadoxen

Publicerad: 2023-04-25

Tommy Andersson släpper snart sin nya bok Demokratiparadoxen. Den 16 maj samtalar han om boken på Ekonomihögskolan i Lund.

I Demokratiparadoxen redogör Tommy Andersson, professor i Nationalekonomi vid Ekonomihögskolan, för några av de paradoxer som finns i de demokratiska systemen. Bilden är ett montage av foton från Fri tanke och av Johan Nilsson.

Hur demokratiska är våra demokratier? Det frågar Tommy Andersson sig i en alldeles ny bok; Demokratiparadoxen.  

Boken beskrivs såhär av bokförlaget Fri tanke:

Varje demokratiskt system har spelregler som gör att resultaten i politiska val i någon mening redan är förutbestämda. Ett vanligt problem är att väljarna inte har särskilt många alternativ att välja på och att de alternativ som finns inte behöver återspegla de röstberättigades åsikter. Ett annat problem är att valdistriktens gränsdragning kan bestämma utgången innan medborgarna ens har gått till vallokalerna. 

I Demokratiparadoxen redogör Tommy Andersson, professor i Nationalekonomi vid Ekonomihögskolan, Lunds universitet, noggrant och nyfiket för några av de paradoxer som finns i de demokratiska systemen. Även om det demokratiska styrelseskicket är att föredra så finns det en rad paradoxer som länge har sysselsatt matematiker, filosofer och politiker som Arrow, Condorcet och Jefferson.


Varför ville du skriva den här boken, Tommy?

–Även om demokrati som beslutsform är det enda moraliskt rätta systemet så ska man inte inbilla sig att det är lätt att bestämma vem som vinner ett val eller en omröstning bara för att folk går och röstar. De flesta system har sina fördelar, men alla har sina nackdelar. Jag vill påverka medvetenheten om det eftersom jag tror att det är bra för demokratin på sikt.

Boken kommer att finnas tillgänglig i butik och på nätet från och med den 17 april. Officiellt släpp är den 3 maj, den 16 maj finns Tommy på plats på Ekonomihögskolan för intervju och boksamtal. 

Anmäl dig här