lu.se

Ekonomihögskolan

Lunds universitet

Nu fortsätter Ekonomihögskolans seminarieserie!

Publicerad: 2017-08-27

Under våren har inte mindre än sju verksamma forskare vid Ekonomihögskolan föreläst för allmänheten och delat med sig av sin kunskap och pågående forskning. Föreläsningarna som ingår i en ny serie är öppna för alla. Nu fortsätter Ekonomihögskolan att bjuda in till intressanta seminarier med experter från fakultetens breda forskningsfält.

Tommy Andersson, professor i nationalekonomi vid Ekonomihögskolan i Lund, föreläste under våren om optimala beslut. Foto: Kennet Ruona

Ekonomihögskolan gör skillnad

Seminarierna i Ekonomihögskolans serie Ekonomihögskolan gör skillnad har rört sig inom det breda kunskapsfält som Ekonomihögskolans forskning spänner över. Under våren har Lundaborna kunnat lära sig mer om ledarskap, klimatutsläpp, konsumtion, finanskriser, strategiskt tänkande, beslutsregler och digitalisering.   

De två senaste seminarierna gavs i maj av forskare inom nationalekonomi respektive informatik. 

Tommy Andersson, professor i nationalekonomi, föreläste på temat optimala beslut och åhörarna fick bland annat veta att Melodifestivalens röstningssystem brister i både demokrati och rimlighet och att inga röstningsförfaranden egentligen är helt rättvisa. 

Föreläsningen med Tommy Andersson När folket själv får välja - optimala beslut filmades och kan ses i sin helhet på Youtube.

Det sista seminariet för terminen hölls av Markus Lahtinen, forskare i informatik. Markus som har fördjupat sig bland annat i digitalisering gav föreläsningen Vad blir kvar av det traditionella universitetet när böcker, föreläsare, och forskare flyttar in på Internet?

Markus som är en av de ansvariga för Ekonomihögskolans MOOC Digital business models menar att universiteten måste matcha de förväntningar som finns och de olika aktörer som agerar. Digitaliseringen utmanar den etablerade skolmodellen och kommer att förändra universitetens villkor. Högre utbildning blir allt dyrare och en MOOC kan för många vara ett intressant alternativ. Det är dock en del som går förlorat som studentliv, att kunna ställa frågor och få svar öga mot öga liksom att bygga kontaktnät på ett campus.

Hör och se Markus Lahtinen berätta om sin föreläsning.

Digital handel och migration

Nu fortsätter Ekonomihögskolans seminarieserie och under hösten kommer sex forskare att dela med sig av sin expertis. Seminarieprogrammet har en ämnesbredd som spänner över entreprenörskap, EU-rätt, framtidens digitala handel, hälsa och välfärd samt migration. Först ut är entreprenörskapsforskaren Gustav Hägg som den 30 augusti ska prata om Entrepreneurial learning, from Aristotle and onwards, en föreläsning om kunskap och dess utveckling i ett historiskt perspektiv och hur man på olika sätt kan närma sig lärande. Detta är den enda engelskspråkiga föreläsningen i höst, resten av föreläsningarna ges på svenska. 

Hör och se Gustav Hägg berätta om sin föreläsning

Välkomna till intressanta seminarier utvalda onsdagskvällar i höst! Samtliga seminarier är gratis och ingen föranmälan krävs.