Från Ekonomihögskolans korridorer till landslagets pressläktare

Publicerad: 2020-09-23

Med skarp blick har han granskat svensk fotboll i över två decennier. Nu släpper Olof Lundh sin tredje bok, den här gången med fokus på herrlandslaget och hur medier och fotboll förändrats under de år han följt laget. Olof Lundh, sportjournalist och alumn från Ekonomihögskolan, berättar om tvivlen att hitta rätt yrke och om en tonstark tradition som började i en källare i Lund för över 30 år sen.

Olof Lundh. Foto Emma Svensson.

Idag släpps din tredje bok om fotboll. Dina två tidigare böcker genomsyras av den skarpa och kritiska blick du haft på sporten genom åren. Vad kan vi förvänta oss i din senaste bok?

– Den påminner om mina tidigare böcker men är också mer personlig då den behandlar de dryga 20 år som jag följt landslaget. Jag försöker skildra hur både medier och fotboll förändrats. Som läsare får du följa med nära landslaget och bevakningen av det och dessutom får man ta del av en hel del historier som inte berättats tidigare.

Du har sagt att du inte är så bra på att skriva, däremot ”jävligt nyfiken”. Var kommer den nyfikenheten ifrån?

– Jag har alltid varit nyfiken och det kommer nog från min pappa som gillade att läsa tidningar och ofta sa att han inte ville dö nyfiken. Jag började tidigt läsa tidningar och det blev ett sätt att ta del av världen under min uppväxt.

Din väg fram till granskande sportjournalistik har inte varit helt given. Från statsvetenskap, till nationalekonomi till bartender. Därefter landade du tillslut i att börja plugga journalistik som 28-åring. Har du tips på hur man ska göra för att hitta rätt?

– Det är ingen lätt fråga att svara på, jag tvivlade många gånger under åren på journalisthögskolan också och var på väg att börja på Handels. Efter gymnasiet läste jag planlöst en del kul kurser i Lund. På Ekonomihögskolan hade jag legendarer som Bo Södersten och Ingemar Ståhl som lärare. Det var kul, de kunde komma med dräpande kommentarer. Efter ett par år kombinerade jag barjobb med studier för jag insåg att det var obegåvat att låna pengar för att läsa utan plan. I slutändan är jag glad att jag blev kvar på journalisthögskolan, men att veta vad man ska bli är bland det svåraste som finns.

Hur har du haft nytta av kurserna inom nationalekonomi på Ekonomihögskolan i ditt yrkesliv?

– Jag lärde mig att ta in mycket information på kort tid och sammanfatta det. Sedan fastnade ett intresse för ekonomi som jag tagit med mig som fotbollsjournalist.

Stämmer det att det var du som initierade traditionen att sjunga Stad i Ljus på nationer i Lund?

– Det är korrekt att jag på valborg 1988 fick dj:n på Malmö nation att bryta festen och utropa att Tommy Körberg vunnit schlager-EM i Dublin (vilket var en lögn). Dj:n spelade då Stad i Ljus två gånger efter varandra och det var oerhört mäktig stämning. Nästan som om Sverige vunnit ett stort idrottsmästerskap. Det sägs att det bidrog till den här traditionen. Om det är sant? Vet ej, men det var magiskt i källaren på Malmö nation på valborg 1988.

Gör: Reporter och krönikör på TV4, C More och Fotbollskanalen, kolumnist på Dagens Industri, författare samt driver podcasten Lundh.

Uppvuxen: Lund

Bor: Stockholm

Utbildning i urval: Journalistexamen från Stockholms universitet samt studier inom nationalekonomi på Ekonomihögskolan.  

Utmärkelser: Per Wendel-priset som årets nyhetsjournalist 2016 och årets sportjournalist 2015.

På fritiden: På sommaren hänger jag i ett hyrt litet hus i Kivik och spelar en del golf. Under resten av året är det mest jobb även om matcherna med Leeds är något jag knappast ser som jobb.