Ekonomihögskolan instiftar nytt internationellt pris – tack vare miljondonation

Publicerad: 2018-06-26

En miljon kronor i prispengar för framstående och banbrytande forskning och en heldag vikt till populär- och tvärvetenskapliga föreläsningar om ekonomi. Det är resultatet av familjen Jan och Åsa Söderbergs generösa donation till Ekonomihögskolan vid Lunds universitet.

Jan och Åsa Söderberg. Foto: Håkan Röjder

– Vi har under flera år stöttat Ekonomihögskolan på olika sätt. Vi hoppas att ekonomipriset och den efterföljande dagen kan engagera såväl hela skolan med forskare och studenter, som allmänheten. Vi vill på det här sättet också hjälpa till att ytterligare sätta Ekonomihögskolan på den svenska och förhoppningsvis internationella kartan, säger Jan Söderberg.

Ekonomi som påverkar alla

Priset heter Jan Söderberg Family Prize in Economics and Management och delas under premiäråret 2019 ut den 12 mars. Dagen efter, den 13 mars anordnar Ekonomihögskolan en dag med populär- och tvärvetenskapliga föreläsningar inom hälso- och sjukvårdsekonomi. Donationen är på en miljon kronor per år, i ett första skede under tre års tid.

– Vi hoppas att de populärvetenskapliga föreläsningarna kan locka många åhörare och slå hål på myten om att ekonomi är tråkigt och svårbegripligt, säger Åsa Söderberg. Den tvärvetenskapliga inriktningen är extra viktig för att få människor att förstå hur ekonomi är en del av i stort sett alla samhällsfrågor.

Jan Söderberg är hedersdoktor vid Ekonomihögskolan och ledamot i skolans rådgivande kommitté. Han beskriver hur det hos honom och frun Åsa ”någonstans brinner en eld” för Lund och Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Makarna Söderberg är båda civilekonomer och har bott i Lund sedan 1990-talet.

Priset till förnyare inom ekonomi och management

En kommitté har utsetts som ska leda arbetet med urvalet bland de nominerade. Under hösten kommer pristagaren att presenteras. Denna får en miljon kronor i prispengar, varav 200 000 kronor går till pristagaren som person och 800 000 kronor till ett av pristagarens forskningsprojekt. 

– Det kan vara en forskare från var som helst i världen. Priset och prissumman ska fungera som en morot för forskaren och hjälpa till att ge en knuff framåt, både som person och som forskare, säger Jan Söderberg.

Pristagaren ska vara under 50 år och ha gjort en upptäckt eller bidrag inom ekonomi och management av särskild betydelse. Arbetet ska tydligt ha förnyat forskningen och tillämpningen inom området.

– Det här är verkligen ett fantastiskt tillfälle för Ekonomihögskolan. Priset kommer att nå ut såväl inom Sveriges gränser som internationellt och ge inspiration inåt och synlighet utåt, kommenterar Fredrik Andersson, rektor på Ekonomihögskolan.

Lärare och rådgivare startade engagemanget

Åsa Söderberg är själv alumn från Ekonomihögskolan och har arbetat med ekonomi på både Lunds Tekniska Högskola och Medicinska fakulteten vid Lunds universitet.
– Det är en väldigt stimulerande arbetsplats, det är väl därför jag har jobbat här i så många år vid det här laget, säger Åsa.

Jan Söderbergs engagemang i Ekonomihögskolan går tillbaka till en smått legendarisk forskare och lärare vid Ekonomihögskolan, Ingemar Ståhl.
– Han var rådgivare till Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelse i många år och när vi flyttade ned till Lund la han armen runt min axel och sa ”nu ska du få vara med” och på den vägen är det. Det är ju kul att ge tillbaks om man har möjlighet. Det har min familj alltid gjort, bland annat genom just Torsten och Ragnar Söderbergs stiftelser. Jag är uppfostrad i den andan, avslutar Jan.

Läs mer om prisutdelningen och den populärvetenskapliga dagen här

Fakta: Jan & Åsa Söderberg

Utbildning: Jan är civilekonom från Handelshögskolan i Stockholm. Åsa är civilekonom från Ekonomihögskolan vid Lunds universitet samt har psykologutbildning från Umeå universitet

Gör: Jan är grundare och ägare av investmentbolaget Söderbergföretagen. Styrelseledamot och vice ordförande i Ratos, partner i Ready Digital, medlem i Ekonomihögskolans rådgivande kommitté vid Lunds universitet samt styrelseledamot i stiftelsen Min Stora Dag.

Åsa är tjänstledig från tjänsten som ekonomichef på Medicinska fakulteten vid Lunds universitet.

Bor: I Lund.

Kontakt

Intervjuförfrågningar till Jan Söderberg går genom presskommunikatören.

Fredrik Andersson
Rektor, Ekonomihögskolan vid Lunds universitet
Telefon: +46 46 222 86 76
fredrik.andersson@ehl.lu.se

Cecilia Arkestad
Chef, Stiftelsen Partnerskap vid Ekonomihögskolan
Telefon: +46 46 222 09 51
cecilia.arkestad@ehl.lu.se

Louise Larsson
Presskommunikatör
Telefon: +46 46 222 08 44
louise.larsson@ehl.lu.se

Pressbilder

Pressbilder i Lunds universitets bildbank (se inloggningsuppgifter för press på Bildbankens förstasida, sök sedan på personernas namn för högupplösta bilder)

Direktlänk till foton på Jan och Åsa Söderberg i bildbanken