Ekonomi + statistik + teknik = företagens nya drömprogram

Publicerad: 2020-10-16

Big data, AI och maskininlärning. Tekniska modeord, men också allt viktigare för den som vill utmärka sig på arbetsmarknaden – även i yrken som tidigare inte setts som IT-inriktade. Nu möter Ekonomihögskolan samtidens krav med ett nytt masterprogram i Data Analytics and Business Economics.

Foto: Istock

– Jag har pratat med många företag om vilka kompetenser de behöver. Flertalet pratar om att de letar efter duktigt folk inom dataanalys som förstår den ekonomiska kontexten och inte bara teknikerna. De personerna som vi ska utbilda nu ska ha den kompetensen som företagen vill ha – och som andra utbildningar saknar, säger Joakim Westerlund, professor i nationalekonomi och ansvarig för Ekonomihögskolans nya magisterprogram Data Analytics and Business Economics.

Ekonomihögskolan söker studenter som har ett intresse för data, statistik – och ekonomi. De kommer bland annat att programmera maskininlärningsalgoritmer och visualiseringar av data, jobba med databaser och datarätt, och tänka strategiskt utifrån data. Pedagogiken bygger i stort på laborationer och case, där studenterna får testa metoder och teorier på praktiska fall inom ekonomi.

– Klockrent, säger företagen om upplägget. När kan vi komma och gästföreläsa? säger Joakim och tillägger:

– Visst kan jag tycka att vi skulle haft ett sånt här program för länge sen, men nu har ”röken lagt sig” så att säga och det har utkristalliserats sig vilka färdigheter företagen värderar mest hos nybakade studenter och vilka luckor andra utbildningar lämnat efter sig.

Han hoppas – i positiv bemärkelse – att få se en ”brokig skara” studenter börja på det nya masterprogrammet hösten 2021. Studenter vars hjärta klappar för statistik och ekonomi, men där bakgrunden kan skilja sig åt. Studenterna kan ha läst vilket kandidatprogram som helst, men de måste ha med sig ett antal högskolepoäng statistik för att vara behöriga till utbildningen.

– Jag ser gärna att några av studenterna har varit ute och jobbat på företag i några år och nu kommer tillbaka för att vidareutbilda sig. De kan sedan också ge de yngre bra kontakter och inspiration.

Merparten av Ekonomihögskolans institutioner är involverade i programmet. Från nationalekonomi och statistik, till handelsrätt, informatik och företagsekonomi.

– Allt innehållet på programmet är grundat i behov och efterfrågan hos företagen. Studenten ska bli anställningsbar först och främst, men såklart kommer jag också ha ögonen öppna för sådana som skulle kunna fortsätta att forska. Den här kunskapen behövs överallt, både i företag och på universiteten, säger Joakim.

Mer information

Joakim Westerlund
Programchef och professor i nationalekonomi

Läs mer om Joakim Westerlund

Fakta

Ekonomihögskolans program i Data Analytics and Business Economics är ettårigt. Det startar för första gången till hösten 2021. Du kan ansöka mellan 16 oktober 2020 och 15 januari 2021.

Läs mer och ansök till programmet via vår internationella webbplats

Läs mer om magister- och masterprogram på Ekonomihögskolan