Hur är arbetsmarknaden?

Arbetsmarknaden svänger i takt med konjunkturerna. Det går ibland uppåt för en bransch och nedåt för en annan. Då är det viktigt att ha kunskaper hur det ser ut för olika yrken innan man börjar söka jobb. Det är bra att veta hur det ser ut på arbetsmarknaden innan man ska gå på exempelvis anställningsintervju. Vad är rimligt att begära i lön? Vilka krav kan man ställa? Vad är det man förväntas att göra? Vi har inte alla svar men vi kan ge några tips på vägen.

Hur förbereder jag mig bäst?

  • Se till att hålla koll på arbetsmarknaden redan under din utbildningstid. Det gör du enklast genom att helt enkelt läsa jobbannonser. Då får du en bild av vad de olika tjänsterna innefattar och vad som efterfrågas både i form av utbildning och erfarenhet men också egenskaper. Känn efter vad du tycker verkar roligt och utmanande.
  • Skaffa arbetslivserfarenhet. Tänk på att alla jobb och ideella uppdrag ger dig värdefull erfarenhet - även om det inte är inom just det område du studerar. Det viktiga är att du kan förklara för en arbetsgivare vad du lärt dig av dina olika engagemang.
  • Utöka ditt kontaktnät. Många jobb förmedlas via kontakter och ju större ditt kontaktnät är desto bättre.
Senast uppdaterad: 2020-02-03