Ekonomidagen i Lund och föreläsning med 2022 års Söderbergspristagare
Föreläsning
Varmt välkommen till en dag med föreläsningar, samtal och möten på Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Årets tema: Företagande, risk och entreprenörskap – business as usual, eller?

Livesändningen hittar du här (Youtube)
Den 11 maj är det dags för den tredje Ekonomidagen i Lund. Då ställer vi frågor om det moderna företagandets roll i samhället. Vad karaktäriserar framgångsrikt företagande? Skiljer det sig från entreprenörskap? Hur kan entreprenörskap främjas – utan att vi blundar för de baksidor som kan dölja sig bakom dagens entreprenöriella hype?
Du får möta innovativa forskare och företagare genom föredrag och panelsamtal. Du får också möta och studenter! Under Ekonomidagen i Lund anordnar vi även Demo Day, där våra magisterstudenter i entreprenörskap presenterar sina start-ups.
Som deltagare får du också lyssna till en föreläsning med den internationellt framstående yngre forskare som blir 2022 års mottagare av Familjen Jan Söderbergs pris i ekonomi. Prissumma: en miljon kronor. Pristagaren är Linus Dahlander, professor i strategi vid ESMT Berlin. Han forskar om bland annat idéer och innovation, kopplat till entreprenörskap.
Alla som är intresserade av företagande och entreprenörskap är hjärtligt välkomna. Fri entré. Lättare lunch och fika ingår.
Språket för merparten av innehållet under dagen är svenska. Pristagarens föreläsning är på engelska och pitcharna i pauserna är på engelska.
Hela dagen äger rum på plats på Holger Crafoords Ekonomicentrum, Ekonomihögskolan i Lund. Programmet kommer även sändas digitalt.
Program för dagen
09.00–09.30. Välkomstmingel
Registrering och mingel i ljusgården. Kaffeservering. Möt våra entreprenörskapsstudenter som löpande under dagen visar och berättar om sina företagsidéer.
09.30–10.50. Paneldebatt - Entreprenörskap innovation och tillväxt: hur stimulerar vi ett entreprenöriellt företagande?
Daniel Persson, VD på MINC
Anna Brattström, docent, Handelshögskolan Stockholm, universitetslektor, Ekonomihögskolan
Mårten Öbrink, entreprenör och investerare
Ylva Strander, enhetschef inom innovationsledning på Vinnova.
10.50–11.30. Paus och pitch
Studentgrupper från Ekonomihögskolans entreprenörskapsprogram presenterar sina start-ups.
11.30–12.30. Föreläsningar och debatt - Vem blir entreprenör? Företagande i ett internationellt och historiskt perspektiv
Radu Mares, docent på Raoul Wallenberg-institutet: om entreprenörskap, internationellt företagande och mänskliga rättigheter.
Olof Ejermo, professor i ekonomisk historia, Ekonomihögskolan, om hur återvändande USA-migranter byggde det entreprenöriella Sverige.
Craig Mitchell, universitetsadjunkt i entreprenörskap, Ekonomihögskolan: varför entreprenörskap är något man lär sig, inte något man föds till.
12.30–13.45. Lunch och pitch
Mingellunch i Ljusgården. Studentgrupper från Ekonomihögskolans entreprenörskapsprogram fortsätter att presentera sina start-ups.
13.45–14.50. Föreläsningar och debatt - Entreprenörskap som välgörenhet och konstnären som entreprenör: entreprenörskap bortom myter, trender och hype
Anna Stevenson, doktor i organisation, Ekonomihögskolan: varför socialt entreprenörskap inte är en universallösning för sociala problem.
Martin Blom, docent i strategi, Ekonomihögskolan, om ledarskapsmyter och entreprenöriellt företagande.
Ulrika Wennersten, universitetslektor i handelsrätt vid Ekonomihögskolan: om entreprenörskap, konstnärskap och immaterialrätt.
14.50–15.30. Paus och pitch
Kaffe och mingel i ljusgården. Studentgrupper från Ekonomihögskolans entreprenörskapsprogram fortsätter att presentera sina start-ups.
15.30–16.45 Pristagarens föreläsning samt prisceremoni - The future of open innovation
Prisceremoni samt prisföreläsning av Linus Dahlander, professor i strategi vid ESMT Berlin.
Läs mer om pristagaren Linus Dahlanders forskning här
Dagens moderator är Sara Sterner, med lång erfarenhet som entreprenör och företagare
Tider för dagen är preliminära och kan komma att justeras.
Om Ekonomidagen
Ekonomidagen 2022 anordnas i anslutning till att Ekonomihögskolan delar ut Familjen Jan Söderbergs pris i ekonomi – the Jan Söderberg Family Prize in Economics and Management. Priset går till en yngre internationellt framstående forskare inom ekonomi och management. Prissumma: en miljon kronor.
Makarna Jan och Åsa Söderberg med familj är initiativtagare och generösa donatorer till priset och den populärvetenskapliga ekonomidagen.