lu.se

Ekonomihögskolan

Lunds universitet

Arla

Evelina är marketing intern på Arla i Köpenhamn

"Vi Lundastudenter är vana vid att prata om Danmark och Köpenhamn i termer som shoppingtripper, utekvällar och nöjesliv. Jag har dock fått möjligheten att uppleva denna internationella och livliga stad utifrån ett helt annat perspektiv. Jag har nämligen varit i Köpenhamn som marketing intern på världens i dagsläget femte största mejerikooperativ – Arla Foods – som distribuerar produkter under flertalet varumärken till alla världens hörn."

Evelina Andila

"Halva tiden av praktiken har nu passerat på det välkomnande och hemtrevliga kontoret för Arla Foods International Sales and Export, beläget på Sluseholmen i utkanten av centrala Köpenhamn. Här arbetar ett internationellt team mot marknader över hela världen. Den enheten jag sitter på benämns som Distributor Sales and Subsidiaries och här arbetar man mot länder vars marknadsregleringar av en eller annan anledning kräver att Arla arbetar med sälj mot distributörer, så som större matvarukedjor som Coop och Migros. Man kan med andra ord säga att det är "kluriga" marknader, där Arlas varumärken i många fall kan ses som utmanare snarare än marknadsledare. Som marketing intern på avdelningen Marketing and Shared Services är min uppgift att genom dagliga rutinuppgifter, samt ett långsiktigt marknadsprojekt, stötta avdelningens tre customer marketing managers, som ansvarar för olika varumärken och marknader.

Praktikens första vecka började med en mängd introduktionsmöten hos olika nyckelpersoner på kontoret, detta för att ge mig en större förståelse för hur Arla Foods arbetar och vad Köpenhamnskontoret har för funktion i det internationella dansk-svenska kooperativet. Utöver detta fick jag även genomgå ett antal kurser i de olika mjukvarorna som jag skulle använda under min tid här. Efter den första intensiva introduktionsveckan drog det riktiga arbetet igång, vilket jag idag ägnar hela arbetsveckan åt. Mina uppgifter består av att sköta den digitala kommunikationen på sociala medier samt webb för varumärket Castello mot den schweiziska marknaden, samt göra uppföljning och utveckla dessa kanaler. En annan del av mitt internship är en mix av marknadsföring och product management då jag uppdaterar produktblad som främst används av säljare vid kommunikation med kunder.

Utöver det ovannämnda dagliga uppgifterna har min första månad även bestått av besök på Köpenhamns rådhus som arrangerades av kontoret, tastings av produkter, och spännande möten gällande mejeriproduktion och Arla Foods position inom denna industri. Nästa vecka väntar en välkomstmiddag för mig och två nyanställda, och sedan börjar nedräkningen till praktikens slut, vilken jag är mycket tudelad till. Att slippa det dagliga pendlandet med de oberäkneliga tågen över Öresundsbron är något av en lättnad, men att lämna Arla Foods och den roll jag fått här och gå tillbaka till studentlivet känns tyngre."

– Evelina Andila

Möt våra studenter

Vi har gjort ett internship!

Hur är det egentligen att göra ett internship? Våra studenter delar med sig av sina erfarenheter.

Arla
Evelina är marketing intern på Arla i Köpenhamn
Evelina Andilas berättelse

Assa Abloy Entrance Systems
Daniel lär sig mer om human resources och projektledning på Assa Abloy Entrance Systems i Landskrona​​​​​​​
Daniel Bells berättelse

The Hunger Project
Sara och Astrid är event och fundraising interns på Hungerprojektet i New York
Sara Albihn och Astrid Liljas berättelse

SEB
​​​​​​​Anna lär sig mer om kundtjänst, privatrådgivning och företagsrådgivning på SEB i Lund
Anna Landhagers berättelse

Läs mer